Interview with Therion 3

Source: Göteborgs-Posten
2005 December 02

Idolen: Christofer Johnson


Varje vecka ringer en av Attityds reportrar upp sin idol för en intervju. Denna vecka är det Christofer Johnson, sångare i opera-metalbandet Therion som är utvald.

Gratulerar Christofer, du har blivit vald till veckans idol! Hur känns det?

- Det känns väldigt annorlunda. Det är ovanligt att jag har kontakt med svenska medier.

Din musik är av många ansedd som väldigt originell. Vart får du din inspiration ifrån?

- Det har nog att göra med att jag är väldigt öppen och bred inom musiken. Jag får mycket inspiration från musik från 60-, 70- och 80-talens rock- och punkband, men också progressiv heavy metal och självklart klassisk musik. Jag skriver vad jag känner för. Jag vill vara annorlunda med min musik, Therion är ett eget band, utan några klara frontfigurer, som man tänker sig de flesta andra band.

Har du någon egen idol?

- Ingen idol, direkt, men jag har ett par förebilder. Uli Jon Roth, mest känd som gitarrist i Scorpions är en av dem. Richard Wagner är en annan stor förebild. Wagner är enligt mig en beundransvärd reformist, med tanke på att han förde in orkestern i operan. Jag är själv medlem i det svenska Wagnersällskapet, och har vart på tre av de årliga konserterna i Wagners konserthus i Bayreuth.

Har du något budskap med din musik?

- Nej, inte egentligen. Min musik är främst underhållning, sedan kan de som vill gå in på ett mer djupare plan göra det om de vill.

Finns det någon av dina låtar du gjort med Therion som du är särskilt nöjd med?

- Ingen jag kan tänka på just nu. Jag tycker att jag lyckas bättre och bättre med min musik, så överlag är jag väldigt nöjd. Men det var spännande att använda orgeln vi hade i Wonderous world of Punt. Jag fick gå en kurs hos en kantor ett tag för att lära mig spela ordentligt.

Ni gör mest spelningar utomlands. Hur kommer det sig att ni spelar i Sverige så sällan?

- Vi skulle gärna vilja spela i Sverige, det var ju trots allt här som det började, men det verkar inte finnas något intresse här eller i resten av Norden.

Vad gör du i framtiden?

- Jag vill syssla med att skriva musik, absolut. Sedan om jag fortsätter att spela gitarr med Therion får jag se. Vi har hållit på i 18 år nu, det finns annat viktigt som familj och vänner, som ofta har kommit i kläm under tiden med bandet. Men jag håller på att skriva en opera, som jag känner en passion att fortsätta med tills den är klar.

I mina bekantskapskretsar känner så gott som ingen till ert band. Varför tror du att din musik okänd för så många, medan andra band i genren, som Nightwish, är betydligt större?

- Det har nog att göra med att vi är så ohippa i Sverige. Vi har aldrig uppträtt på Hultsfred, supit med journalister eller julbakat med Expressen. Vi är i det närmaste icke-existerande för media. De tycker kanske att vi är ett tråkigt och svårt band. Att Nightwish är större tror jag beror på att de är bredare och lite poppigare än vi, men också förstås för att de gör väldigt bra musik.

Hur mycket av musiken som ni gör är "äkta", och hur mycket är digitalt?

- Väldigt lite är digitalt. Sedan plattan Theli har vi alltid haft en riktig kör. Folk är ju lite förundrade över att vi hade 171 musiker i den senaste plattan, men det är ett hantverk att jobba med riktiga musiker, att se hur en idé urartar sig. Dessutom är det spännande att träffa och arbeta med nya människor. Sedan kostar det mycket tid och pengar att handskas med digital utrustning.

Text: Alexander Wirdemo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0