Problem i en kärleksrelation när man är ung / Att vilja ses olika ofta

Source: Sjukvårdsrådgivningen
Part 2

Viktigt med både trygghet och frihet

Människor har olika stora behov av frihet och trygghet. För vissa betyder närhet och trygghet nästan allt och man är beredd att göra väldigt mycket för att få uppleva det i en nära relation. Om man är ung och känner sig osäker kan en trygg relation kännas som det bästa som kan hända, och det kan det också vara. Tryggheten i en relation kan ge möjlighet att utvecklas vidare och man kan klara av många andra svåra saker i livet om man har en bra nära relation.

Å andra sidan finns det många som känner sig ganska trygga i sig själva och har ett stort behov av frihet, eller som är rädda för att komma en annan människa riktigt nära. Då kan en relation där partnern vill att man ska dela allt bli problematisk.

Alla har olika behov av närhet
När det gäller olika behov i en relation kan man inte säga att det ena är rätt och det andra är fel. Alla är olika och behöver olika saker för att må bra, och i en relation har man ansvar både för sig själv och för den andre. Som ung har man ofta tränat sig mest i att ta hand om sig själv och därför kan det bli svårt när man i en relation plötsligt måste tänka på både sina egna och den andras behov. För att en relation ska fungera bra måste man prata med varandra för att komma fram till vad man vill ha ut av relationen och vad man kan ge till varandra.

Om man känner att man själv alltid vill vara nära och att det inte är lika viktigt för den andra, hamnar man lätt i en känsla av underläge. Man kan tro att man själv är den som älskar mest, och att man inte är värd lika mycket kärlek tillbaka. Men ens pojk- eller flickväns behov av att umgås med andra behöver inte betyda att de inte älskar en.

Prata om saken tillsammans

Ett råd för att lösa situationen är att den som vill umgås mest som par funderar över vad som ligger bakom behovet av att alltid vara nära. Den andra bör fundera över vad det betyder för henne eller honom att också ha andra kompisar. Man bör försöka förklara och beskriva sina egna behov så noga som möjligt, och lyssna noga på vad den andre har att berätta. Om man berättar för sin partner att man till exempel känner sig ledsen eller rädd när man är ensam kanske det är lättare för henne eller honom att förstå varför man alltid vill vara nära.

Man kan sen diskutera vad man kan ge varandra. Den som har ett stort behov av att träffas kanske kan försöka träffa sina egna kompisar när den andra har annat för sig? Den som ofta vill träffa andra kanske kan avstå från en utekväll ibland för att bara vara tillsammans med den andre? Om man ska hitta en kompromiss är det viktigt att man försöka sätt ord på det man känner. Ingen kan läsa ens tankar. Om man båda två är överens om att fortsätta vara tillsammans men inte kan lösa problemen på egen hand, kan man ta kontakt med till exempel en ungdomsmottagning för att få råd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0