Problem i en kärleksrelation när man är ung / Att inte våga visa kärlek

Source: Sjukvårdsrådgivningen
Part 2

Nödvändigt med respekt
Ett ganska vanligt problem i kärleksrelationer är att den ena inte visar sin kärlek öppet inför andra människor, utan bara visar sina känslor när man är ensamma. Partnern kan då känna sig bortvald, och det kan kännas både obehagligt och respektlöst. Respekt är en av de få saker som man faktiskt kan kräva i en relation. Om man känner att ens partner inte visar en respekt när man är tillsammans med andra, ska man tydligt säga ifrån. Man kan fråga vad en relation betyder för henne eller honom, och beskriva sin upplevelse av att vissa gånger känna sig uppskattad och andra gånger känna sig osynlig. Den andra kanske är omedveten om att det uppfattas som obehagligt eller att hon eller han beter sig så här.

Om man är homosexuell kan det här problemet vara svårare att lösa eftersom det finns fördomar i samhället mot homosexuella. Det kan göra att man kanske förväntar sig extra mycket respekt och bekräftelse från sin partner samtidigt som det också kan vara extra svårt för partnern att visa kärleken offentligt. Om den ena inte vågar visa sin kärlek för andra kan det kännas väldigt kränkande. Att prata med varandra om hur man känner brukar vara den bästa vägen till att komma överens, förstå och respektera varandra. Ibland får man också ge saker tid att mogna och växa fram.

Att inte låtsas om sin partner när man är ute bland kompisar kan vara ett sätt att känna makt eller oberoende, som en del mår bra av att känna. Om man blir utsatt för det kan man kräva respekt genom att säga att man inte accepterar beteendet. Då kanske ens partner ändrar sitt sätt att vara. Om han eller hon inte gör det, är det viktigt att man åtminstone försöker visa sig själv respekt genom att försöka få till stånd en förändring i relationen eller, om inget annat fungerar, kanske avsluta förhållandet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0