Problem i en kärleksrelation när man är ung / Svartsjuka

Source: Sjukvårdsrådgivningen
Part 1

En känsla som måste få finnas

Svartsjuka kan bero på flera olika saker. Oftast gör det inte så mycket om man bara är lite svartsjuk, det kan helt enkelt vara ett uttryck för att man är rädd för att förlora den man tycker om. Ibland kan det vara bra att berätta för sin tjej eller kille att man känner sig lite svartsjuk. Det kan göra att man kommer varandra närmare och den andre kan bli glad att få veta att han eller hon är så viktig för en. Men alla är olika, för vissa kan det tvärtom kännas jobbigt att den de är tillsammans med behöver en så mycket.

När svartsjukan blir ett problem

Tyvärr kan svartsjuka många gånger leda till att ens partner känner sig fångad och kvävd. Då är det viktigt att man pratar med varandra och försöka komma på orsakerna till svartsjukan. Är det kanske så att det finns en anledning som man inte kan bortse ifrån? Den man är kär i kanske inte är riktigt säker på vad han eller hon vill med relationen och därför till exempel flörtar med andra. När man är ung är det naturligt att man vill testa sig fram, och det kan vara svårt att vara helt säker på sina känslor. Man kanske också vill veta hur attraktiv man är och därför flörtar med andra, vilket kan vara väldigt sårande för den man är ihop med.

Man kan aldrig kräva att någon ska älska en. Om ens partner är osäker på sina känslor så måste hon eller han själv få komma fram till ett beslut. Däremot kan man i en relation alltid kräva att bli respekterad av den andre och man ska också alltid respektera sig själv. Eftersom man är två i en relation måste båda vara beredda att fundera över sin egen del i problemen för att kunna reda ut dem.

Om man känner att det är alltför smärtsamt att vara ihop med någon som inte verkar vilja satsa lika mycket på relationen som man själv, kanske man måste fundera på om man ska göra slut.

Kontrollbehov och rädsla kan ligga bakom

Det förekommer också svartsjuka som är ogrundad, det vill säga inte har någon egentlig orsak. Den typen av svartsjuka kan vara mycket problematisk och visar sig ofta som misstänksamhet och kontrollbehov.

Om man tycker att ens egen svartsjuka är ett problem har man goda chanser att kunna påverka den så att den minskar. En av orsakerna till ogrundad svartsjuka kan vara låg självkänsla, att man har svårt att tro att man duger som man är. Behovet att ha någon sorts kontroll över partnern kan då dyka upp. En annan orsak kan vara att man har svårt för att känna förtroende för andra människor. Om man har svårt att lita på någon får man lätt ett behov av att kontrollera den andre. Är svartsjukan väldigt stark kan det vara bra att prata med någon utomstående, till exempel en kurator eller psykolog på en ungdomsmottagning eller vårdcentral, för att få hjälp.

Svartsjuka som leder till våld

Den allvarligaste formen av svartsjuka upplevs ofta bara som ett problem av den som utsätts för den, och inte av den som är svartsjuk. Den som är svartsjuk har då ett mycket stort kontrollbehov och börjar ofta förolämpa och hota sin partner. Den här typen av svartsjuka kan i många fall leda till våld.

Grunden för den här typen av svartsjuka är inte vanliga relationsproblem, och handlar heller inte om att man visar sin kärlek. Det handlar snarare om att skaffa sig makt och om ett behov av att kontrollera andra. Det är vanligare att det är män som känner den här typen av svartsjuka och att de låter den gå ut över kvinnor.

När den ena parten hotas eller misshandlas av den andra på grund av svartsjuka, är det ofta för sent att rädda förhållandet. Tyvärr är det enda sättet att undvika att bli utsatt för mer våld oftast att lämna den man är ihop med. Oavsett vilket kön man själv och den man är ihop med har, bör man omedelbart försöka ta sig ur relationen om man blir misshandlad. Om man är den som misshandlar ska man försöka få hjälp för att kunna ändra sitt beteende. Kvinnor som blir misshandlade kan vända sig till en kvinnojour eller en kvinnomottagning. Män kan kontakta kriscentrum för män om de befinner sig i en relation som innehåller våld. Oavsett vilket kön man tillhör kan man vända sig till sin vårdcentral, en ungdomsmottagning eller socialtjänsten.

I kapitlet Fördjupning och länkar finns information om tjej- och kvinnojourer och kriscentrum för män, dit man kan vända sig om man behöver stöd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0