Interview with Nightwish 103

Source: Skånskan.se
By: Yvonne Erlandsson
November 2007

I logen med Nightwish-Anette

2007-11-29 13:54 (Uppdaterad 14:42) KÖPENHAMN


Trummisen Jukka Nevalainen gör sit-ups på golvet. Basisten Marco Hietala kommer släntrande med en kopp te i handen. Anette Olzon letar i ryggsäcken efter kvällens scenkläder, flyttar en papperskorg som stod framför spegeln och slår sig ned med sminkväskan. Dags att gå in i rollen som sångerska i firade metalbandet Nightwish.
– Det här är det glamourösa rocklivet, säger Anette med en lätt ironisk blinkning.


Bland 2000 sökande från 50 länder valdes just Helsingborgstjejen Anette Olzon ut som ny sångerska i Nightwish efter sparkade operadivan Tarja Turunen. En utmaning som så här långt visat sig passa sångerskan och musikalartisten som hand i handske. Bandets första platta med Anette vid micken, Dark Passion Play, har blivit en stor framgång, toppat listor världen över och sålt guld även i Sverige. Sedan början av oktober har de varit på turné. Hittills har man gjort 28 spelningar i bland annat USA och Canada och i onsdags kväll var det dags att inleda den nordiska biten av turnén. Skånska Dagbladet tittade in i logen hos Anette Olzon timmarna innan hon skulle göra Köpenhamnsdebut inför 3 500 i KB-Hallen.
– Jag sökte faktiskt till Phantom of the Opera när den gick på Det Ny Teater här i Köpenhamn, berättar Anette. Men det blev ingenting av det. Så ja, det här är första gången på scen i Köpenhamn.
Hur har livet som sångerska i Nightwish varit hittills?
– Det har varit upp och ned. Det är väldigt roligt, men så har man haft sina dagar när man är sjuk eller mår sämre, säger Anette och lutar sig bakåt i den svarta skinnsoffan i logen.
Roligast och tråkigast?
– Det roligaste är att folk i Amerika var så välkomnande, de kramar om en och säger snälla saker. Det tråkigaste var vid en spelning i Canada, när en tjej klättrade upp på axlarna på sin pojkvän, sträckte upp armarna, gav mig "fingret" och skrek: "Anette sucks!"


Sömnlös natt Incidenten satte igång tankarna på att någon galning kunde hitta på något mycket värre.
– Den natten låg jag sömnlös, säger Anette.
Hon sätter sig vid spegeln för att sminka sig inför kvällens konsert. I strålkastarljuset på scenen krävs lite extra färg. Och lite blek och trött ser hon ut, Skånes nytända superrockstjärna.
Rocklivet är ganska hårt, eller hur?
– Det är hårt. Det är också långtråkigt ibland, man får fördriva tiden med att läsa böcker och vänta. I Amerika var det en del långtråkiga stunder, men då fick man tid att tänka efter. Man lever för den där en och en halv timmen på scenen hela dagen.
Jukka drar igång sit-upsen på golvet igen. Trummisar brukar vara vältränade och måste vara det för att orka. Anette är också en tjej som brukar träna mycket.
– Jag gjorde det. Men nu är jag inte så bra på det längre. I USA bodde vi i bussen och det blev inte tillfälle till träning. Men sedan ska vi bo på fina hotell med gym. Då ska jag börja träna igen.
Rösten får Anette i alla fall hålla i topptrim. Hon sjunger 16-17 låtar varje kväll, långa episka stycken som The poet and the pendulum, krävande sånger med många höga toner.
– Jag är inte van vid att sjunga så här mycket, så det är slitigt. De gånger vi gjort tre gig i rad har det varit tufft. Man blir rädd att sjunga fel om man blir för stressad.
Vem är vän? Det finns också andra avigsidor med att plötsligt bli kändis. Alla vill ha en bit av Anette.
– Det jobbigaste just nu är alla människor som vill vara mina vänner och andra som man trodde var ens vänner som visar sig vara respektlösa. De förstår inte att man inte har tid att träffa dem när man har några få lediga dagar och vill vara med sina närmaste.
Vilken press, vilket hårt tempo, och vilka höga förväntningar en person i Anettes position lever med kan vara svårt för alla att förstå.
– Jag vill vara snäll, men jag har fått snäsa av folk. Kanske heter det nu att jag har blivit diva. Men i så fall får det vara så, jag måste skydda mig själv, säger Anette.
Familj och vänner som ska se konserten kommer och kikar in genom logen. Anette fortsätter med sin förvandling, men sminkningen går inte riktigt så bra som hon tänkt sig. Men så kommer en räddande ängel, bästisen Linda Lindskog som till vardags jobbar på Idas hårdesign i Helsingborg. Med snabba penseldrag ger hon Anette den rätta looken för att ta sig an rollen.
– Här börjar det. Det är inte samma person som är där ute, säger Anette Olzon.
Fakta: Nightwish turné når på fredagen Göteborg för att dra vidare till Oslo, Stockholm, Umeå, Finland, Japan, Kina, Australien och USA.

yvonne.erlandsson@skd.se

Bästisen Linda Lindskog rycker ut och hjälper Anette sminka sig inför konserten. Basisten Marco Hietala tar igen sig i fåtöljen bredvid. – Det har gått utmärkt med Anette så här långt, säger Tuomas Holopainen, grundare till Nightwish och bandets keyboardist. Men nu känns det lite nervöst inför spelningarna i Norden där vi har våra mesta fans. Foto: Ulrika Lahti – Jag använder inte alls mycket smink privat, säger Anette Olzon och med paletten i hand. I bakgrunden studerar trummisen Jukka Nieavlainen sin dator. Foto: Ulrika Lahti Trummisen Jukka Nevalainen håller formen trots att han är på turné. Sit-ups är en gammal god variant för fasta magmuskler. Foto: Ulrika LahtiGoth-korsetten på plats. – Men det är inte alldeles lätt att få på den efter all fet mat i USA, säger Anette Olzon med ett skratt. Foto: Ulrika Lahti

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0